Evenemang

Ett stort tack till ALLA som bidrog till att göra vår jaktdag och naturstig till en verkligt fin upplevelse!

Här kommer några berättelser om hur eleverna upplevde dagen:

Ella

Ella

Älgskogen

Vi var i älgskogen på 5/10/2013. Jaktchefen visade sina vapen till oss, han hade ett hagelgevär och ett gevär. Sen gick vi i grupper framåt, sen såg vår grupp två älgar springa, men det tog inte länge så hörde vi ett skott. Vi fortsatte att gå framåt, sen kom vi till vägen. Sen sa jaktchefen att vi skulle gå framåt. Där var ju älgen, vi var också först på platsen. Sen frågade vi vem det var som sköt den, det var Mikko, sen tog han alla inälvor ur älgen. Vi drog den till traktorsläpet. Sen skulle vi tillbaka till jaktstugan, men om man ville fick man sitta på släpet. När vi var i jaktstugan grillade och åt vi. Efter det lekte vi kurragömma.

Anton

 

Kalle

Kalle

Älgjakt

Jag for till busshållplatsen. Jag skulle fara med min kamrats pappa. De väntade redan på busshållplatsen. Vi for till jaktplatsen, därifrån promenerade längs en väg och svängde till en stig. Därifrån gick vi i en lång rad av grupper. Vi började gå framåt. Vi kom till en annan stig. Vi for lite framåt, vi var på en kille. Efter en stund såg vi två älgar som sprang till buskarna. Efter en stund hördes en smäll. Vi började gå framåt. Där var vi såg älgarna hittade vi älgspår. Vi for framåt tills vi kom till asfaltvägen, sen for vi se på den älgen. De öppnade älgen. Sen förde man älgen till traktorn och förde den till älgstugan. Vi åt korv och bröd sen förde vi min kamrat hem.

Arttu åk 5

 

Daniel

Daniel

ÄLGJAKT

På morgonen cyklade jag till älgstugan som var i Mogenpört. När jag kom fram så var nästan alla på plats, när alla var på plats så berättade chefen vad vi skulle göra under älgjakten. Först visade han bössor och sedan gick vi längs vägen och gjorde en lång rad och började gå till skogen. När vi hade gått en liten bit så gick vi förbi älgstugan rakt till en tät skog och sedan till ett kalhygge och sedan till vägen. Vi väntade att alla var på plats, och när alla var på plats så gick vi till skogen och när vi hade gått ungefär 50 meter så såg vi två älgar, kalven och kon. Vi gick framåt till en tät skog så kom vi till en väg och gick framåt till asfvaltvägen . Sedan ropade en man att vi hade fått en älg. Chefen förde oss till älgen som man hade skjutit. Sedan öppnade man älgen. När den var öppnad så drog vi älgen till traktorn och på traktor släpet. Vi fick åka med på traktorsläpet till jaktstugan, på jaktstugan grillade vi korv och drack saft och lekte kurragömma.

Felix

Aleksi

Aleksi

Älgjakten

När vi var nära jaktstugan såg jag att mina kamrater var där. Jag var ivrig. Ungefär om 15 minuter gick vi in i en av stugorna. Där berättade jaktchefen om vapen och hur man ska uppföra sig i skogen.
Sedan gick vi på en sandväg. Om en liten stund svängde vi oss mot skogen. vi gick rakt mot skogen. I skogen var det tungt att gå med stövlar som var för stora. Men jag såg ingen älg. Några hade sätt två älgar tillsammans. Vi gick långa vägar, tills vi kom i någons gård. Vi gick över en äng till asfaltvägen. Där hörde vi att någon hade skjutit en ung älg. Vi gick vid asfaltvägen till platsen var man hade skjutit älgen. Sedan var vi framme.
Där låg älgen. Jaktchefen sa att den var född på våren. Jägarna skar upp magen och de tog ut alla inälvor. Det luktade illa och såg inte så trevligt ut. Men efter det drog ungefär 15 människor älgen till traktorkärran. Jag och andra barn gick i kärran också. Det tog inte lång stund tills vi var framme i jaktstugan.
 Sedan hoppade vi ner från kärran och grillade korv. Efter jag ätit pratade jag med mina kompisar om jakten. Sedan gick jag och min bror till asfaltvägen. Där kom min pappa och förde oss hem.

Christel

 

Nea

Nea

Älgjakt

Hej, i dag åkte jag till älgskogen och jagade. På morgonen åkte vi med pappa till älgskogen, vi skulle ta med Aleksi och Arttu. Aleksi orkade nog gå men Arttu kom med bil, han är lat. Sen gick vi till skogen och jagade. Där var en pappaälg en mammaälg och en liten unge. Vi skulle gå till skogen och ropa, så att älgarna kan bli rädda och springa. Där var mannen som hade bössan. Jag, Ella, Nea, och Christel gick tillsammans i skogen. Sedan hade vi om två timmar skjutit en kalv. Sedan drog man med snöre i en traktor, och barnen fick gå om de ville. De som inte orkade gå åkte med traktorn. Jag for till traktorn med Ella, Nea, och Christel, sedan åkte vi till jakt stugan och åt korv och drack saft.

Janina <3<3<3

Jan

Jan

 

En dag på naturstigen

Vi kom till naturstigen med min bror förde mig och min syster dit, vi steg ut ur bilen och gick till ett litet hus huset var låst, vi väntade på att andra skulle komma på plats. Min lärare var ren där när vi kom, sen kom de vi fick två papper. Sen öppnade man dörren, vi gick in och se sen gick vi iväg. Vi hittade första lådan, sedan andra, tredje lådan, fjärde och femte sedan gick vi tillbaka till huset. Vi åt bröd och äpple och korv sedan for vi hem.

Moa

Elmer

Elmer

Evert deltog inte i jakten, men hans program kommer här:

Orienteringsresan till Åbo.

På morgonen när jag vaknade packade jag grejerna och åt morgon mål och satt i bilen med pappa. I Svartbäck märkte vi att telefonen ringde, det var Mamma. Hon sade:

-Ni glömde handdukarna hemma!

-Ajjo, sade Pappa.

-Tillbaka, sade jag…

Det var tur att vi startade i god tid. Bilresan till Åbo tog tre timmar. Vi stannade vid ABC Piihovi och åt mellanmål. När vi var framme bytte vi till orienteringskläder och hämtade vi nummer lappen. Sedan var det redan tid att börja värma upp sig. Första dagen var det en stafett och jag var ankare, det var min Pappa också. Efter tävlingen for vi och åt. Vi åt på en bra restaurang. Pappas kusin kom med oss och äta. Jag åt en hel pizza, efter det orkade jag nästan inte ens gå till bilen. Vi var över natten i Ilmarisen Matkailutila.

Vi lekte kurragömma i mörker. Det var roligt, man såg ingenting. Vi hade supersmå rum där, inga bordsytor alls. På morgonen åt vi morgonmål och sedan började vi packa. Efter det började vi köra mot Oravatonni-tävlingen. Parkeringsplatsen var mitt på en åker. När vi var framme och gick ut ur bilen började vi gå mot tävlingsplatsen där var alldeles gyttjigt. Vi måste ta stövlarna. Vi hittade oss KYS läger. Jag visste att Pappa skulle orientera en motionsbana. Efter det var det redan tid att börja uppvärma sig, vi gick till startplatsen och kom tillbaka och hoppade lite och gick tillbaka till startplatsen. Jag bommade trean men resten  gick bra. Efter det kom Pappa till mål och vi gick till duschen och började köra hem åt. Vi åt vid första ABC som vi kom till. Efter att vi hade ätit så satte vi oss i bilen och körde hem, jag somnade nästan i bilen. På kvällen var jag trött och somnade genast.

Evert

Följande julkort kommer att tryckas till försäljning nästa höst:

IMG_0395    IMG_0396 IMG_0394    IMG_0397 IMG_0393     IMG_0392 IMG_0391     IMG_0390 IMG_0389     IMG_0388